top of page
Tomas Hansson, parterapeut MNGF i relasjoner.no tilbyr Gottman praktisk og forskningsbasert partertapi.

Velkommen til individuelt tilpasset, praktisk og forskningsbasert parterapi

I Norge er det nesten 20000 separasjoner og skilsmisser i ekteskap, i tillegg kommer alle brudd i samboerskap

Samlivsbrudd kan medføre en rekke negative konsekvenser for de involverte parter, spesielt når det er barn involvert. Først og fremst kan det oppstå følelsesmessig smerte og stress for både voksne og barn, noe som kan påvirke mental helse og trivsel på kort og lang sikt. Økonomiske utfordringer kan også oppstå, da det kan være behov for å omfordele ressurser og utgifter som tidligere var delt. Dette kan føre til usikkerhet rundt bolig, inntekt og levestandard. Barn kan spesielt påvirkes negativt av samlivsbrudd, da det kan føre til følelse av tap, forvirring og usikkerhet om fremtiden. Dette kan påvirke deres akademiske prestasjoner, sosiale relasjoner og mentale helse. Konflikter mellom foreldrene kan forverre situasjonen, da de kan skape en usikker og fiendtlig atmosfære som barna blir utsatt for. Samlivsbrudd kan også påvirke sosiale nettverk, da venner og familie kan føle seg tvunget til å velge side eller miste kontakten med en av partene. Det kan også være en påkjenning på samfunnets velferdssystemer, da det kan kreve ressurser i form av barneomsorgstjenester eller støtteordninger. Samlet sett kan samlivsbrudd føre til emosjonelle, økonomiske og sosiale utfordringer som kan ha langvarige konsekvenser for alle involverte.

Praktisk og forskningsbasert parterapi løser problem

Overfor disse utfordringene søker mange par hjelp i form av forskningsbasert parterapi, som er en tilnærming som bygger på solid vitenskapelig forskning og evidens. Denne formen for terapi har vist seg å være effektiv i å hjelpe par med å forstå og styrke de utfordrende områdene i deres parforhold. Forskningsbasert parterapi tar utgangspunkt i omfattende studier og undersøkelser gjort av anerkjente forskere innenfor parforhold og familieterapi. Terapien benytter seg av konkrete verktøy, teknikker og intervensjoner som er basert på vitenskapelige funn, for å adressere spesifikke problemområder og bidra til positiv endring i parforholdet. En av fordelene med forskningsbasert parterapi er at den gir par en felles forståelse av deres dynamikk, kommunikasjonsmønstre og konfliktløsningsstiler. Gjennom parterapi kan paret utforske og forstå de underliggende faktorene som bidrar til deres problemer, og lære strategier for å håndtere dem på en mer konstruktiv måte. Terapien fokuserer også på å styrke de positive aspektene ved parforholdet, som vennskap, gjensidig tillit og forpliktelse, individuelle og felles mål. Ved å identifisere og forsterke disse sunne elementene, kan par oppnå større tilfredshet, trivsel og varig lykke i sitt forhold. Det er viktig å merke seg at forskningsbasert parterapi ikke er en magisk løsning som garanterer at alle problemer vil bli løst. Suksessen avhenger av parets engasjement, åpenhet for endring og aktive deltakelse i terapiprosessen. Med veiledning og støtte, kan forskningsbasert parterapi bidra til å skape et sunt og tilfredsstillende parforhold som varer.

Hvorfor gå i parterapi?

Det finnes mange grunner til at par velger å gå i parterapi. Noen av disse inkluderer fastlåste konflikter, gjentatte krangler, dårlig kommunikasjon og misforståelser. Følelsen av ensomhet i forholdet, emosjonell avstand og opplevelsen av å leve parallelle liv kan også være årsaker til å oppsøke parterapi. Manglende intimitet, nærhet eller et utfordrende sexliv kan føre til bekymring og behov for hjelp. Tillitsbrudd, svekket forpliktelse og utroskap kan også være faktorer som driver par til å søke hjelp. Noen par ønsker også å gå i parterapi for å sikre seg at de unngår å etablere eller gjenta uhensiktsmessige mønstre fra tidligere forhold som kan føre til smerte og brudd. Å adressere ulike livsstiler, verdier eller personligheter kan også være et motiv for å søke hjelp. Andre faktorer som arbeidsfordeling i hjemmet eller prioriteringer som går på bekostning av familien, samt uavklarte situasjoner og endrede livsfaser, kan også være grunner til å oppsøke parterapi. Disse eksemplene illustrerer bare et utvalg av årsakene til at par velger å gå i parterapi. Hvert parforhold er unikt, og terapien kan tilpasses spesifikt til de utfordringene og behovene som paret står overfor. Parterapi kan være et verdifullt verktøy for å styrke kommunikasjon, gjenoppbygge tillit og vennskap, finne felles veier videre og skape et mer tilfredsstillende og bærekraftig partnerskap.

"Vi vet hva som gjør at et parforhold blir så vondt at det ender i brudd...

...og samtidig vet vi hva som skal til for at det skal bli godt og langvarig"

40 års forskning på 3000 par resulterer i en praktisk, vitenskapelig og evidensbasert parterapi.

40 års forskning på samspillet til mer enn 3000 par

Over 40 års forskning på samspillet til mer enn 3000 par har gitt oss en dypere forståelse av hva som gjør at et parforhold blir godt og langvarig. Denne kunnskapen er bygget på den omfattende forskningen til professor og forsker, Dr. John Gottman, og The Gottman Institute. Dr. John Gottman regnes som en pioner innen forskning på parforhold og hans arbeid har hatt stor innvirkning på feltet. Han er anerkjent som den mest siterte og innflytelsesrike forskeren på parforhold de siste tiårene. Gjennom grundige studier har forskningen inkludert observasjoner og opptak av par i ulike situasjoner, målinger av stresshormoner, puls, blodsirkulasjon, svetteproduksjon, kroppsbevegelser, samt undersøkelser av emosjoner. Forskningen har også tatt i bruk metoder innen affektiv nevrovitenskap og selvrapportering for å avdekke hvordan par påvirkes av og opplever samspillet i sine forhold. Disse solide forskningsdataene gir oss innsikt i de underliggende mekanismene og dynamikkene som påvirker parforholdet. Vi kan identifisere mønstre, vurdere nivået av positivitet og negativitet i samspillet, og forstå hvilke faktorer som er avgjørende for et sunt og tilfredsstillende partnerskap. Denne forskningen danner grunnlaget for utviklingen av effektive tilnærminger og metoder som brukes i dagens parterapi. Ved å ta i bruk disse kunnskapsbaserte tilnærmingene kan par få veiledning og støtte til å forbedre sin kommunikasjon, håndtere konflikter, bygge tillit og nærhet, og styrke båndet mellom seg.

Hva gjør at et parforhold blir godt og langvarig?

Forskningen avslørte også samspillsmønstre som kjennetegner par med langvarige og sunne forhold. Gjennom grundige observasjoner identifiserte de sentrale områder som disse parene praktiserte. Par med langvarige og sunne forhold bygger sin stabilitet på gjensidig tillit og en dyp forpliktelse til forholdet. De investerer tid og innsats i å forstå og kjenne hverandres indre verden, og de er først og fremst gode venner. De viser og uttrykker kontinuerlig kjærlighet og er responsive til hverandres behov og forsøk på kontakt. I tillegg har de en positiv innstilling og et optimistisk perspektiv på forholdet. Selv i områder med uenighet og konflikter, evner de å opprettholde en konstruktiv dialog og søke etter løsninger som gagner begge parter. Disse parene har også evnen til å realisere sine individuelle behov og samtidig ha forståelse og enighet om felles mål og ønsker for livet sammen. Gjennom disse kjerneområdene skaper par et fundament av gjensidig tillit og forpliktelse, vennskap, nærhet og kjærlighet, konstruktiv kommunikasjon og realisering av eksistensielle behov. Dette gir dem muligheten til å navigere gjennom utfordringer og styrke båndet i sitt forhold over tid. Denne innsikten gir verdifull veiledning og inspirasjon til par som ønsker å forbedre og utvikle sine egne forhold, samt til parterapeuten som arbeider med å hjelpe andre i deres reise mot et lykkelig og langvarig partnerskap.

Hva gjør at et parforhold blir så vondt at det fører til brudd?

Gjennom analyser og inngående forståelse av samspillsmønstre, har forskningen vært i stand til å forutsi med over 90% sikkerhet hvilke par som ville ende opp med å skille seg. En gruppe par viste seg å bli skilt etter bare 6 år. Disse parene kjennetegnet seg ved å ha en plutselig og brå start på diskusjoner, der de ofte brukte kritikk, gikk i forsvar, viste forakt for hverandre og trakk seg fra samspillet. Dette mønsteret av kommunikasjon og konfliktløsning bidro til å svekke forholdet og kan til slutt føre til separasjon. En annen gruppe par ble skilt etter 16 år. Disse parene hadde en mindre åpenbar, men likevel betydelig utfordring i samspillet sitt. De viste lite varme og interesse for hverandre, manglet empati og hadde fraværende humor når de diskuterte uenigheter. Over tid utviklet de en følelsesmessig avstand som gradvis kunne føre til parallelle liv og til slutt brudd. Disse funnene understreker betydningen av å identifisere og adressere negative samspillsmønstre tidlig i et forhold. Ved å gjenkjenne disse faresignalene kan par være i stand til å ta tak i problemene og arbeide med å forbedre sin kommunikasjon, gjenopprette tillit og nærhet, og bygge et sterkt og varig partnerskap.

Gottmans verdensledende parterapi metode blir til på 90-tallet

Dr. Julie Gottman, klinisk psykolog og ekspert på traumer, sammen med ektemannen Dr. John Gottman, utviklet på midten av 1990-tallet en banebrytende idé om å anvende forskningsresultatene til en effektiv parterapimetode. Essensen av metoden er å identifisere og endre atferd og mønstre som kan føre til brudd, samtidig som man implementerer praksis og rutiner som styrker et langvarig og sunt partnerskap. For å formidle kunnskapen om denne adferden har de utviklet konkrete og praktiske oppgaver og øvelser som skreddersys til hvert enkelt par i terapi. Disse oppgavene har som mål å styrke de områdene i samspillet som oppleves som utfordrende. Gjennom disse oppgavene får parene muligheten til å praktisere og integrere nye ferdigheter og vaner i sitt daglige liv. Dette skaper en dyptgående forståelse og en følelse av trygghet og fellesskap. Ved å arbeide aktivt med disse oppgavene og øvelsene kan par i terapi oppnå en dypere forbindelse og skape varige endringer i sitt samspill. Metoden gir dem verktøyene og veiledningen de trenger for å bygge et sterkt og blomstrende forhold. Denne forskningsbaserte og praktiske tilnærmingen har vist seg å være svært effektiv og har hjulpet utallige par over hele verden med å gjenopprette, forbedre og opprettholde sunne og tilfredsstillende partnerskap.

Parterapeut Tomas Hansson i Relasjoner er kompetent og erfaren med utdannelse i Gottmans parterapi.

Erfaren terapeut med kompetanse i Gottmans forskningsbaserte parterapi

Jeg er parterapeut med en grundig utdanning i Gottmans praktiske og forskningsbaserte parterapi. Min kompetanse på området kommer fra Høyskolen i Bergen (HVL), der jeg har fått inngående opplæring i Gottman-metoden. Jeg har også utdannelse og spesialiserte kurs fra The Gottman Institute, der jeg har fordypet meg i behandling av utroskap og traumer, håndtering av problemer knyttet til seksualitet, samt deltatt på flere metode- og samlivskurs. I tillegg til min spesialisering i Gottman parterapi, har jeg også en solid utdannelse innenfor psykoterapi fra NGI (Høyskolen Norsk Gestaltinstitutt) og psykologi fra Universitetet i Oslo (UiO). Denne kombinasjonen av kunnskap og ferdigheter gir meg et solid fundament for å jobbe med par og deres utfordringer. Min tilnærming som parterapeut er basert på vitenskapelig forskning og velprøvde metoder som har vist seg å være effektive i å hjelpe par med å forbedre kommunikasjonen, bygge tillit, håndtere konflikter og skape et mer tilfredsstillende og varig forhold. Jeg er lidenskapelig opptatt av å hjelpe par med å oppnå et lykkelig og harmonisk samliv, og jeg er dedikert til å fortsette min faglige utvikling for å kunne tilby de beste verktøyene og tilnærmingene til mine klienter. Som parterapeut er jeg opptatt av å skape et trygt og konfidensielt rom der par kan åpne seg og utforske sine utfordringer og mål. Jeg jobber aktivt med å hjelpe par med å utvikle en dypere forståelse for hverandre, bygge sterke forbindelser og implementere positive endringer i deres forhold. Gjennom min utdanning og erfaring i praktisk og forskningsbaserte parterapi er jeg rustet til å veilede par gjennom de ulike etappene av deres forhold, hjelpe dem med å takle vanskeligheter og bygge et fundament for et sunt og langsiktig partnerskap.

Dere får praktisk og forskningsbasert parterapi

I parterapien tilbys dere en praktisk og forskningsbasert tilnærming som er skreddersydd for deres unike behov og utfordringer. Prosessen begynner med en grundig kartlegging av dere som par, der vi gjennomfører individuelle og felles samtaler, intervjuer og bruk av kartleggingsskjemaer. Dette gir en omfattende forståelse av deres likheter og forskjeller, styrker og utfordringer, og hjelper oss med å identifisere hvilke områder vi skal jobbe med og hvilke områder som ikke trenger like mye fokus. Basert på denne kartleggingen utarbeider vi en individuelt tilpasset plan for parterapien. Vi kan introdusere ulike metoder og ritualer som styrker områder som vennskap, kjærlighet og nærhet i forholdet. Dere kan lære og øve på å kommunisere på en måte som reduserer negative konflikter og øker de positive følelsene dere har for hverandre. Vi kan dykke dypere inn i deres forståelse for hverandre, skape muligheter for ekte kompromisser og løse uferdige hendelser fra fortiden. Dere kan få hjelp til å utforske og skape felles mening om viktige områder i livet deres. Terapien starter vanligvis med en intensiv fase, der vi har hyppige konsultasjoner for å etablere et solid fundament og få momentum i arbeidet. Etter hvert vil intervallene mellom konsultasjonene gradvis reduseres, og oppfølging over en periode på opptil to år kan være aktuelt for å sikre at dere opprettholder fremgangen og unngår tilbakefall til gamle mønstre. Målet med denne praktiske og forskningsbaserte parterapien er å gi dere verktøyene, innsikten og støtten dere trenger for å skape et sunt og tilfredsstillende parforhold. Jeg er her for å veilede dere gjennom denne reisen og bidra til at dere oppnår de ønskede endringene og utviklingen i forholdet deres.

Visjonen er å tilby et kompetent og trygt rom for praktisk parterapi

Visjonen min som parterapeut er å skape et trygt, empatisk og kompetent rom der par kan utvikle sunne og tilfredsstillende forhold. Jeg tror på viktigheten av å skape en atmosfære der dere som par føler dere trygge og ivaretatt, der dere kan åpne dere opp og utforske utfordringer og mål sammen. I parterapi er det viktig å ha klare mål basert på de problemstillingene dere bringer med dere. Derfor jobber vi sammen for å utarbeide en individuell plan for parterapi som tar hensyn til deres spesifikke behov og ønsker. Jeg er opptatt av å lytte til dere som par og skape en terapeutisk prosess som er skreddersydd for dere. Gjennom praktisk parterapi bruker vi ulike metoder og verktøy som er basert på forskning og erfaring. Målet er å hjelpe dere med å utvikle bedre kommunikasjon, bygge tillit og forståelse, og lære å håndtere konflikter på en konstruktiv måte. Sammen utforsker vi også hvordan dere kan oppnå deres individuelle og felles mål for et godt og tilfredsstillende parforhold. Jeg er dedikert til å skape et trygt og konfidensielt miljø der dere kan dele deres følelser, tanker og bekymringer fritt. Jeg er her for å lytte, støtte og veilede dere gjennom denne reisen, og sammen skal vi jobbe mot å oppnå de ønskede resultatene. Min visjon er å være en kompetent og pålitelig parterapeut som bidrar til å styrke og utvikle parforhold. Jeg er takknemlig for tilliten dere viser meg ved å velge parterapi, og jeg er forpliktet til å gi dere den beste omsorgen og hjelpen jeg kan tilby. Sammen kan vi skape et solid fundament for et sunt og lykkelig parforhold.

Hvordan komme i gang med parterapi?

Før dere tar det endelige valget om å starte parterapi, tilbyr jeg dere en gratis introduksjonstime. Denne timen gir oss muligheten til å bli kjent med hverandre. Jeg vil presentere meg selv og min kompetanse, samtidig som jeg er interessert i å høre litt om deres situasjon og utfordringer. I tillegg vil jeg gi dere en grundig innføring i forskningen og metoden som ligger til grunn for parterapien. Denne introduksjonstimen er en verdifull mulighet for dere å få et godt grunnlag for å ta en informert beslutning om dere ønsker å gå videre med parterapi. Dere vil få en forståelse av hvordan parterapi kan hjelpe dere, og dere kan stille eventuelle spørsmål eller komme med bekymringer dere måtte ha. Det er viktig for meg at dere føler dere trygge og komfortable med meg som terapeut, og at dere har tillit til at parterapien kan være til nytte for dere. Etter introduksjonstimen kan dere vurdere om dere ønsker å fortsette med parterapien. Dersom dere velger å gå videre, vil vi sammen utarbeide en individuell plan for terapien som tar hensyn til deres mål og behov. Jeg vil være der for å støtte dere gjennom hele prosessen, og sammen vil vi arbeide mot å gjenopprette og styrke deres parforhold. Ta gjerne kontakt for å avtale en gratis introduksjonstime, slik at vi kan begynne å utforske veien mot et bedre og mer tilfredsstillende parforhold.

Vil du vite mer om hvordan praktisk og forskningsbasert parterapi kan hjelpe dere. Ta kontakt og få en gratis introduksjonstime.

Ta kontakt og få en gratis introduksjons time.
bottom of page